Suche

Zur Navigation | Zum Seitenanfang | Zur Standortanzeige

Karakter

Het Bourtanger Moor behoorde tot het grootste samenhangende hoogveen van Centraal-Europa.

Vroeger was het Bourtanger Moor een schier eindeloos gebied met een geschatte omvang van 120.000 ha. Het was het grootste aaneengesloten veengebied van Centraal-Europa. Er ging iets dreigends, iets onheilspellends van uit. Het beeld van een onherbergzame en voor de mens vijandige natuurlandschap is veranderd.
Ontginning, turfwinning en de daarop volgende landbouw hebben hun stempel gedrukt op het landschap: er is een mozaïek ontstaan van verschillende vlakken. Restanten van oorspronkelijk en gerenatureerd hoogveen met een unieke flora en fauna worden afgewisseld door diverse vormen van oud en nieuw cultuurlandschap, ontstaan door mensenhand. De grootschalige bedrijven, voorzien van modernste technieken, zijn voor de regio een economische factor van betekenis. Tussen de extensief gebruikte weilanden en bossen floreren de levendige steden en gemeentes.
Toch is het karakter van het veenlandschap overal in het Natuurpark aanwezig. Het landschapsbeeld wordt bepaald door de uitgestrektheid van het landschap en de karakteristieke langgstrekte dorpen en kanalen. En langzaam keren de grote veenlandschappen terug.


Zum Seiteninhalt | Zum Navigation | Zum Seitenanfang | Zur Standortanzeige