Suche

Zur Navigation | Zum Seitenanfang | Zur Standortanzeige

Grenspalenroute

een nieuwe verbinding

De grenspalenroute is een reis naar het verleden van deze Duits-Nederlandse grensregio. Een streek waar nog maar enkele generaties geleden de landeigenaren elkaar in de haren vlogen over grondgebiedskwesties. Telkens waren er ruzies over de grens. Er moesten grensverdragen aan te pas komen om de gemoederen tot bedaren te brengen. Die verdragen brachten voor de mensen die hier woonden veranderingen met zich mee. Vanaf dat moment werd de landsgrens gemarkeerd met grenspalen, ruim 200 jaar lang.
Grenspalen in allerhande vormen laten nog altijd zien hoe de grens - die inmiddels zijn betekenis nagenoeg verloren heeft - heeft gelopen. Langs de 74 km tellende route komt u vijftien geselecteerde grenspalen tegen, elk met een volstrekt eigen en uniek verhaal. Bezienswaardigheden langs de route zijn vestingstad Coevorden, het klooster Ter Apel en de vroegere veenkolonie Twist. De grenspalenroute volgt die van de goed aangegeven United Countries Tour, het fietsknooppuntennetwerk van Nederland en andere themaroutes van Natuurpark Veenland. Er worden drie verbindende routes aangeboden. Fietsers kunnen daarmee hun traject opsplitsten in stukken waar begin- en eindpunt samenvallen.

Van paal tot paal

De route loopt over het bestaande fietspadennetwerk en heeft geen eigen route-embleem. Gebruik de kaart met een schaal van 1:50.000 die u hier kunt downloaden. Een gedrukte versie is verkrijgbaar bij het Natuurpark en de omliggende gemeenten. Op de kaart is een grenspalenroute ingetekend.Twee gecombineerde palen aan de kant van de weg geven aan dat hier een van de grenspalen van de elf stations van de route staat. Sommige stenen staan pal aan de weg en zijn amper te missen. Andere palen zijn moeilijker te vinden. In zulke gevallen profiteert u van de routebeschrijving die u vindt op de kaart en bij de verhalen rond de palen die zijn gekozen voor de route:

Zum Seiteninhalt | Zum Navigation | Zum Seitenanfang | Zur Standortanzeige