Suche

Zur Navigation | Zum Seitenanfang | Zur Standortanzeige

Streekproducten uit het Natuurpark

De cadeaumanden houden de volgende producten in:  

Veengulden

Goudgulden kwamen door de handel in het duitstalige gebied terecht. De twee grote economische kringen, de hanze en de handel rond de middellandse zee, kwamen in Nederland samen en brachten op die manier een nieuw economisch centrum tot stand, dat ook uitstraling had op Duitsland. In het Duitse gebied was de gulden tot in de 19e eeuw bekend - tot de introductie van de „Goldmark“. In Nederland werden de gulden sinds 1601 geslagen en werden pas 2002 door de Euro opgevolgd. Onze “Veengulden”doen denken aan deze tijd. Echter gaat het hierbij om lekkere theekoekjes. De “Veengulden” zijn te koop in de banketbakkerij Anneken in Meppen.

Contact:
Konditorei Anneken
Zum Stadtgraben 2
49716 Meppen
Tel.: +49 – (0)5931-87544
www.anneken.net

Theegebak

Proeft u eens een ander soort gebak - uit een glas. Verschillende soorten van dit theegebak uit het Emsland zijn te koop in de banketbakkerij Anneken. Aan te bevelen is met name de mix van boekweit en preiselbeeren, die zo typisch is voor het veen.

Contact:
Konditorei Anneken
Zum Stadtgraben 2
49716 Meppen
Tel.: +49 – (0)5931-87544
www.anneken.net

Kilberstuten

In onze regio krijgen ouders traditioneel met de geboorte van hun kind een “Kilberstuten”. De “Kilberstuten” is een brood van gistdeeg, vaak doorgemengd met rozijnen.  Het is gebruikelijk de naam van het kind op het brood te schrijven. De “Kilberstuten” wordt dan op een ladder gelegd en van vier personen door de buurt van de jonge familie gedragen. De groep belt dan bij de buren aan om een liedje te zingen. Tijdens het “Kilbern” is het gebruikelijk een wit overhemd, een zwarte broek en klompen te dragen. De mannen dragen bovendien nog een hoge hoed of een vilthoed. Naargelang het geslacht van het kid wordt dit pak nog aanvuld met een rode of een blauwe halsdoek.

Contact:
Konditorei Anneken
Zum Stadtgraben 2
49716 Meppen
Tel.: +49 – (0)5931-87544
www.anneken.net

Mix voor speltbrood

Brood zelf bakken – op een eenvoudige manier. Enkel sommige ingrediënten mixen – en meteen in de oven! Deze mix is te koop bij de kruidenhof Rosen in Geeste.

Contact:
Kräuterhof Rosen
Zum Wald 12
49744 Geeste-Bramhar
Tel.: +49 - (0)5963-981060
www.kraeuterhof-rosen.de
Turf een keer anders

Of „Emsländer Torfsboden“ uit Meppen of „Echte Emmer Turfjes“ uit Emmen. Gevuld met marsepein of noga zullen deze handgemaakte “turfjes” zeker heerlijk smaken.

Contact:
Banketbakkerij Venema
Kapt. Grantstraat 18
7821 AR Emmen
Tel.. +31 – (0)591-614037

Konditorei Anneken
Zum Stadtgraben 2
49716 Meppen
Tel.: +49 – (0)5931-87544
www.anneken.netConfiture

Jam of confiture – de saisonale vruchten smaken elke genieter uitstekend. Proeft u eens de indrukwekkende verscheidenheid van zelfgemaakte confitures. Een selectie van deze zoete beleggen vindt u in de cadeaumanden en in de vele boerderijwinkels in de regio.

Hofladen Heilemann
Hermannstraße 2
49835 Wietmarschen
Tel.: +49 – (0)5925 – 687

Kräuterhof Rosen
Zum Wald 12
49744 Geeste-Bramhar
Tel.: +49 - (0)5963-981060
www.kraeuterhof-rosen.de


Konditorei Anneken
Zum Stadtgraben 2
49716 Meppen
Tel.: +49 (0)5931 - 97544
www.anneken.net

Thee van de Nazarener

De „Thee van de Nazarener“ is een kruidentheemix uit planten, die zijn gegroeid in de (heel)kruidentuin “Tuin van de Nazarener” bij de Nazarethkerk in Twist. Alle ingrediënten zijn biologisch geteeld: melisse, pepermunt, roze, lavendel, oranjebloesem, venkel, moerasspirea, hei, Sint Janskruid, kamille en aardbei-bladeren.

Contact:
„Garten des Nazareners“
Ev.-luth. Nazareth-Kirchengemeinde
Am Kanal 44
49767 Twist
Tel.: +49- (0)5936-2374Zout van de Nazarener

De kruiden, die gebruikt worden voor het kruidenzout uit de “Tuin van de Nazarener”, zijn allemaal biologisch geteeld: onbehandeld meerzout, wortelen, marjolein, bonekruid, oregano, koriander, lavas, brandnetel, tijm, knoflook, salie, ui, hyssop en selderij.


Contact:
„Garten des Nazareners“
Ev.-luth. Nazareth-Kirchengemeinde
Am Kanal 44
49767 Twist
Tel.: +49- (0)5936-2374Moorwasser

Het „Moorwasser“ -  is een kruidenlikeur uit de oudste branderij in Haselünne Jos. Rosche .
De branderij bestaat sinds 1792.
Om elk jaar de beste kwaliteit te waarborgen, teelt het bedrijf de tarwe zelf. Op die manier kunnen de graansoorten en de bemesting zelf gekozen worden. Het gebruik van modernste technieken en van vanouds beproefde vruchtwisselingen is vanzelfsprekend. Voor de productie van likeur-specialiteiten gebruikt Rosche bovendien uitsluitend het in haar eigen branderij gewonnen tarwe-distillaat. Dit belooft een constant goede kwaliteit. De likeur is te koop in de verschillende hoeveelheden: 0,02l, 0,1l en 0,7l.

Contact:
Kornbrennerei Jos. Rosche GmbH & Co. KG
Neustadtstraße 35-38
49740 Haselünne
Tel.: +49 – (0)5961-94550
www.rosche.deVleeswaren van het „Bunte Bentheimer Schwein“

Het verhaal van het „Bunte Bentheimer Schwein“ begint in de 19e eeuw, toen de vrouwen op de boerderijen aansprakelijk waren voor de varkenshouderij. Het “Bentheimer Landschwein“ was een sober ras met goede moeder-kwaliteiten. Tot aan het “Wirtschaftswunder” was het Bunte Bentheimer Schwein als vruchtbaar dier, dat excellent vlees leverde, heel populair. Tijdens het “Wirtschaftswunder” veranderde de situatie. Mager vlees, dat het Bentheimer Schwein niet kon leveren, werd populair. Daarboven was de houderij door het lange mesten niet economisch. Zo daalde het aantal fokkers in de loop van de jaren. In maart 2003 is de vereiniging Verein zur Erhaltung des Bentheimer Schweins e.V. gesticht.

„Burgleberwurst“ of „Heidefrühstück mit leckerem Aspikmantel im Glas“, gerookte varkensworst Grafschafter Art of ham. Deze producten van het Bentheimer Schwein zijn te koop bij de slagerij Friemann in Nordhorn.

Contact
Fleischerei Friemann
Hauptstraße 9
48529 Nordhorn
Tel.: +49 – (0)5921-6890


Mosterd

Reeds 3000 jaar geleden was mosterd in China een gewaardeerde specerij. Het meest voorkomend is mosterd als pasta. Traditioneel wordt mosterd bij de productie met druivenmost gemengd.

Zijn naam is afgeleid van het Latijnse mustum ardens (brandende most).
In het Noorden van Nederland hadden de boeren vroeger vaak slechte oogsten. Na de oogst konde in augustus nog de zwarte mosterd worden geteeld. Op die manier hadden de boeren in november nog een extra inkomen. Bovendien waren er veel kleine grutters, die uit mosterdzaad mosterd konden malen. Zo heeft zich tot vandaag de traditie van de mosterdproductie in Drenthe kunnen houden.

Contact:
Visser Zoetwaren
De Hanekampen 39
9411 XN Beilen
Tel.: +31-(0)593-523671
www.visser-zoetwaren.nl


Verdere streekproducten (niet inbegrepen  in de cadeaumanden):

Boekweit

Typisch voor deze regio is de boekweit. Hij is relatief bescheiden en groeit daarom zelfs op voedselarme turf-, veen- en heigronden.
Heeft u al een keer een boekweiten pannekoek “Janhinnerk” gegeten? Op feestdagen werden de boekweiten pannekoeken gegeten met roggenbrood, stroop, vossebessen, blauwe bessen of appelmoes. Ook spek werd in de pannekoek gedaan. Wie een oneven aantal spekstukjes in zijn pannekoek had, wist meteen dat hij niet een graag geziene gast was in het huis van de gastheer.


Recept Boekweiten pannenkoek            
- 500g boekweitenmeel
- 4 eieren
- ¾ l koffie
- spek
- smout
- zout

Doe het boekweitenmeel, de koffie, de eieren en het zout in een kom en maak er een deeg van. Laat deze ca. vijf uren rijzen. Bak na het rijzen de pannekoeken in een bak bruin in de smout. Eet smakelijk!


Bentheimer landschaap

Het schaap met de lange oren bestaat minstens 150 jaar. Hoe lang precies – dat is (nog) niet bekend. Het Bentheimer landschaap is net zo internationaal als het Natuurpark Veenland zelf. In Drenthe kent men het Schoonebeker schaap, een ras dat vrijwel identiek is. Waarschijnlijk was er ook zo'n 120 jaar geleden al sprake van een grensoverschrijdende samenwerking, als Nederlanders en Duitsers gezamelijk hun schapen op de heidevlaktes in het Bourtanger Moor hielden. Vandaag is het Bentheimer landschaap met uitsterven bedreigd. In het Int. Natuurpark zet zich de vereniging “Land unter” onder meer in voor het behoud van het Bentheimer landschaap. Zij houden o.a. bij het “Versener Heidesee” een kudde, die ook heel geschikt is voor landschapsbeheer.

Contact
Land Unter e.V.
Zuschläge 5a
49716 Meppen
Tel.: +49- (0)5931 – 912185
www.bentheimer-landschaf.deHoning

Honing was reeds in de oudheid een kostbaar en delicieus goed. De mensen offerten honing aan de goden op en gebruikten de honing als voedsel, genees- en schoonheidsmiddel. “Nijver als bijen” – om nectar voor 1 kg honing te verzamelen, moeten bijen drie tot vijf miljoen bloesems aanvliegen, dat betekent ca. 60.000 keer van de bijenkorf naar de bloesems en terug. In het veen was honing het enige exportproduct. Terwijl boekweit en schaapshouderij de zelfvoorziening dienden, kon honing verkocht of geruild worden. Ook vandaag wordt honing in het Natuurparkgebied nog op traditionele manier geproduceerd.

Imker-verenigingen in de Natuurparkgemeentes:

Wietmarschen:
Werner Auclair
Püttkuhle 12
49835 Wietmarschen

Meppen:
Hermann Hüsers
Düner Weg 3
49733 Haren (Ems)

Haren-Altenberge:
Heinz Hüsers
Lindenstraße 1
49733 Haren (Ems)

Haren-Tinnen:
Bernhard Brümmer
Tinner Hauptstraße 25
49733 Haren (Ems)Blauwe bosbessen

1983 werd in Geeste-Groß Hesepe in het kader van een experiment de eerste hectare blauwe bosbessen aangelegd. Vandaag omvat het terrein ca. 10,5 ha. Eenmalig in het Emsland wordt een zogeheten “Frostschutzberegnung” gebruikt. Wanneer het laat in de lente nog vriest, wordt dit automatisch gemeldt aan de beregenings-apparatuur, die de fragiele bloesems met een waterfilm ommantelen.

Geoogst worden de bessen van juli tot september (overwegend per hand).

Contact:
Klasmann-Deilmann
- Heidelbeerplantage -
Georg-Klasmann-Straße
49744 Geeste - Groß Hesepe
Tel.: +49-(0)5937-31-0
www.klasmann-deilmann.deDrentse Heidethee

De echte Drentse Heidethee is een mix van zwarte thee, lavendel en korenbloem uit Drenthe.

Contact:
Visser Zoetwaren
De Hanekampen 39
9411 XN Beilen
Tel.: +31-(0)593-523671
www.visser-zoetwaren.nl

Kruiden-pasta:

De Kruidenhof Rosen beherbergt vele zowel lang vergeten als bekende inheemse kruiden. Naast zelfgemaakt gebak, thee en kruiden-pasta voor op het brood, worden hier ook cursussen aangeboden over de wereld van kruiden.

Contact:
Kräuterhof Rosen
Zum Wald 12
49744 Geeste-Bramhar
Tel.: +49 - (0)5963-981060

www.kraeuterhof-rosen.deAardappel-snaps

Het sortiment van streekproducten omvat ook verschillende soorten sterke aardappel-snaps zoals de “Feige Knolle” met vijgen-likeur of de “Landfrauen Cherry“ met morellen-likeur.

Contact:
Hofladen Heilemann
Hermannstraße 2
49835 Wietmarschen


Zum Seiteninhalt | Zum Navigation | Zum Seitenanfang | Zur Standortanzeige